Wapń w pożywieniu
Wapń jest
bardzo ważnym minerałem. Wszyscy wiemy, że minerał ten jest nam
niezbędny na etapie tworzenia i regeneracji kości. Jest on też
pierwiastkiem, który warunkuje pracę mięśni gładkich i
szkieletowych a nawet mięśnia sercowego. Wiedząc to nad wyraz
często sięgamy po suplementy z wapniem popełniając jeden
podstawowy błąd - nie zwiększamy podaży witaminy D. Wapń przy
niedostatecznej podaży tej witaminy może przyczynić się nawet do
zawału serca. Dlatego też kupując suplementy z wapniem powinniśmy
wybierać takie, które są jednocześnie wzbogacone o witaminę D.
Mleczne mity
W świadomości
społecznej głęboko zakorzeniło się przekonanie, że najlepszym
źródłem wapnia jest mleko. Niestety wapń z mleka przyswajalny
jest zbyt słabo i to nawet wtedy gdy sięgamy po mleko
nieprzetworzone i jak najbardziej naturalne. Biorąc zaś pod uwagę
fakt, że to, co znajdziemy na półkach sklepowych z naturalnymi
produktami mlecznymi ma niewiele wspólnego (mleko UHT praktycznie
nieczynne biologicznie i plastikowe jogurty faszerowane chemią)
okaże się, że przyswajalność wapnia z tychże produktów może
być żadna. Jednym słowem pijąc je (i zjadając) niewiele
zyskujemy.
Co jeść by
organizmowi nie zabrakło wapnia?
Kluczem do
sukcesu jest zwiększenie podaży warzyw. SERIO! Warzywa zawierają sporo
wapnia (i innych niezbędnych nam witamin i minerałów), ale przede
wszystkim zawarte w nich pierwiastki charakteryzują się tzw. wysoką
biodostępnością tzn., że są bardzo dobrze przyswajane przez
ludzki organizm.
Oczywiście
nie ma mowy o tym, by zjadać same warzywa do czego namawia nas
większość niby skutecznych i niby cudownych diet odchudzających.
Warzywa są dodatkiem niezbędnym do zdrowej diety, ale w diecie tej
nie powinno zabraknąć i innych źródeł makroskładników
pokarmowych. Wśród źródeł tych należy wymienić mięso, ryby i
inne tradycyjnie zjadane przez nas pokarmy. Jedynie prawidłowe
zbilansowanie wszystkich tych składników zapewni pełną synergię
substancjom odżywczym i wspomagającym. Pamiętajmy, że dla stanu
naszych stawów i kości niezbędna jest odpowiednia podaż białka,
z kolei nasza gospodarka hormonalna jest właściwa jedynie wtedy,
gdy zjadamy odpowiednie ilości tłuszczy i to zarówno w postaci
nasyconych jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
I jeszcze przykłady warzyw bogatych w dobrze przyswajalny wapń, zajadajcie się:
- brokułami
- jarmużem
- kapustą włoską
Nie zapomnijcie też o
- sezamie (mega dużo wapnia)
- i suszonych figach.
To dużo lepsze niż wszystkie plastikowe serki i jogurty sprzedawane w naszych sklepach.
Komentarze
Prześlij komentarz