Ciemne winogrona na zdrowie
Przeczytałam ostatnio, że warto jeść ciemne winogrona. Wiedziałam o tym od zawsze, nawiasem mówiąc bardzo je lubię, po winogronach czuję się dobrze i zdrowo, a i od lampki czerwonego wina wypijanej raz na jakiś czas też nie stronię.
Jednym słowem znalazłam potwierdzenie na to, co podpowiedziała już wcześniej intuicja, bowiem zgodnie ze współczesną wiedzą winogrona są jednym z najbogatszych źródeł reserweratrolu - związku z grupy polifenoli będącego jednocześnie bardzo silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem).
Jak wiadomo antyoksydanty są nam niezbędne w walce z wolnymi rodnikami. Powstrzymują procesy starzenia wszystkich tkanek, zmniejszają rozmiary szkód wywoływanych przez wolne rodniki i generalnie są eliksirami młodości.
Swoją drogą zastanawiam się, czy całkowita eliminacja wolnych rodników byłaby w stanie całkowicie powstrzymać procesy starzenia?
Lubię wypić czasem lampkę czerwonego wina. Kiedyś napisałem artykuł o zdrowotnym wpływie alkoholu na nasz organizm. Podaję namiary:
OdpowiedzUsuńhttp://biegpozdrowie.blogspot.com/2009/11/alkohol-zdrowie.html
Przeczytaj i wyraź swoje zdanie ;)
Pozdrawiam