Pomidor z ogórkiem? Zdecydowanie NIE

Chyba każdemu obiło się o uszy, że pomidorów nie należy łączyć z ogórkami, ale nie bardzo wiemy dlaczego. Sama nie wiedziałam, poza tym żyłam w przekonaniu, że może połączenie pomidora z ogórkiem wytwarza jakiś rodzaj toksyn, sprawia, że w połączeniu warzywa te stają się szkodliwe dla organizmu. Ostatnio postanowiłam to sprawdzić, bo lada moment sezon pomidorowo - ogórkowy czas zacząć i ckni mi się już za świeżymi warzywami.

Jak to jest z tym ogórkiem i pomidorem?
Pomidor to prawdziwa bomba witaminowa zawierająca sporo witaminy C. Ogórek ma mniej witamin, ale zawiera enzym askorbinowy, który (UWAGA) niszczy witaminę C zawartą w pomidorze. Warzywa możemy łączyć, ale w ten sposób pozbywamy się sporego ładunku witamin, bo jak wyczytałam w jednym z czasopism jedna łyżeczka soku z ogórków zabija witaminę C w aż trzech litrach soku pomidorowego.
Enzym askorbinowy działa też na inne warzywa. Ogórki trzeba więc zjadać oddzielnie.

Hm... trochę szkoda bo uwielbiam ogórki w surówce z młodą kapustką :-)

Komentarze

  1. "Chyba każdemu obiło się o uszy" od tego tylko uszy bolą licza sie fakty nie domysły a fakt jest taki:

    Swieze pomidory i ogorki mozna łączyć.
    Nie jest prawdą, że wtedy ginie wit. C, bo ogórek zawiera jej bardzo mało, a kwas, któryby ją niszczył zawiera wyłacznie pomidor. Z raszta dzieje się tylko wtedy, kiedy pomidor długo styka sie z metalem - np lezy w metalowej miseczce.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak się składa, że witamina C jest bardzo wrażliwa na różne czynniki. Rozkładana jest przez ascorbinazę - enzym zawarty w ogórkach i bardzo wielu roślinach dyniowatych. Badań i źródeł, z których wynikałoby, że enzym ten nie rozkłada witaminy C nie znam, będę wdzięczna za ich przytoczenie, bo skoro twierdzisz, że to fakt - to fakt ten powinien być już dawno udokumentowany.

    Jak na razie wszystkie miarodajne źródła (czyt. nie spekulacje) przekazują informacje o tym, że askorbinaza rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach, vide: http://portalwiedzy.onet.pl/53279,,,,ogorek,haslo.html

    http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witc_1.html

    Jeśli to tylko mit sądzę, że ktoś by się z tym mitem już dawno rozprawił.

    OdpowiedzUsuń
  3. co racja to racja, wiarygodne źródła podają, że zawarty w ogórkach enzym rozkłada witaminę C, szkodzi jej także wysoka temperatura np. gotowanie itd. na szczęście jest ona dodawana do większości produktów spożywczych jako konserwant (E 300), więc niedobór tej witaminy raczej nikomu nie grozi ;)
    a kulinarnych niedobranych par jest dużo więcej, poczytać można tu:
    http://mamzdrowie.pl/niedobrane-pary-na-talerzu/
    fajny wpis, dobrze, że rozpowszechnia się wiedzę o niekorzystnych połączeniach na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidor jest nie najlepszym źródłem witaminy C. Ale za to ma wiele innych wartościowych składników tak samo jak ogórek. Witamina C nie jest problemem bo występuje w wielu warzywach i owocach i to w dużych ilościach. Poza tym wit C jest naturalnie usuwana z organizmu w WC, nie ulega akumulacji (jako chyba jedyna) więc za duże stężenie w danej chwili nic organizmowi nie da. Jedz różne źródła witaminy C, za to często. Jednorazowe połączenie ogóka i pomidora w takim wypadku nie zaszkodzi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty