Zdrowe odżywianie : zasada trzecia - umiar w jedzeniu mięs
Mięso nie jest nam niezbędne do przeżycia ani tym bardziej do zachowania pełni zdrowia i funkcji życiowych, ale mięso jest jednym z najlepszych źródeł białka, podstawowego budulca naszych organizmów.
W prawidłowo zbilansowanej diecie mięso nie jest niezbędne, ale zdecydowanie ułatwia jej zaplanowanie.
Dlatego powinniśmy je jeść (zważywszy na nasze kiepskie umiejętności bilansowania pokarmów), ale zdecydowanie z umiarem!
Nadmiar mięsa i mięso złej jakości zakwasza organizm. Najlepiej ograniczyć się do chudych, dobrej jakości pokarmów. Z masowo produkowanej i faszerowanej wodą i chemią szynki lepiej zrezygnować na rzecz mięs drobiowych (najlepiej zdrowego, wiejskiego chowu) i mięsa ryb.
W prawidłowo zbilansowanej diecie mięso nie jest niezbędne, ale zdecydowanie ułatwia jej zaplanowanie.
Dlatego powinniśmy je jeść (zważywszy na nasze kiepskie umiejętności bilansowania pokarmów), ale zdecydowanie z umiarem!
Nadmiar mięsa i mięso złej jakości zakwasza organizm. Najlepiej ograniczyć się do chudych, dobrej jakości pokarmów. Z masowo produkowanej i faszerowanej wodą i chemią szynki lepiej zrezygnować na rzecz mięs drobiowych (najlepiej zdrowego, wiejskiego chowu) i mięsa ryb.
Komentarze
Prześlij komentarz