Zdrowe odżywianie: zasada druga - umiar w spożywaniu tłuszczów

Całkowita eliminacja tłuszczów mija się z celem, bo niektóre witaminy rozpuszczają się jedynie w tłuszczach. Jeśli ich nie dostarczymy witaminy nie zostaną przyswojone i grozi nam awitaminoza.
Poza tym tłuszcze są cennym źródłem kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów.

Dietetycy zalecają spożywanie tłuszczów na poziomie 60 gram dziennie.
Po jakie tłuszcze sięgać najlepiej?
Te nieprzetworzone tj. na przykład oliwę z oliwek wyciskaną na zimno, inne oleje roślinne które nie są poddawane rafinacji. Bardzo cennym składnikiem wysokowartościowych tłuszczów o ogromnych walorach odżywczych są też ryby, nawet te tłuste, na przykład makrele.

Jednym słowem rezygnujmy z jajecznicy smażonej na maśle, na rzecz kawałka makreli albo łososia!

Komentarze

Popularne posty