Rola tłuszczu w zdrowej diecie

Z tłuszczami jest tak: są głównym źródłem energii i to one tj. ich nadmierne spożycie przyczynia się do otyłości i nadwagi, ale z drugiej strony odstawienie tłuszczu jest nie mniej szkodliwe niż jego nadmiar.

Dlaczego?
Dlatego, że niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach właśnie, innymi słowy, żeby organizm był w stanie je przyswoić musimy mu jednocześnie dostarczyć jakiejś tłustej substancji.
Nie musi to być smalec (nawet nie powinien) ani olej w czystej postaci. Wystarczy wzbogacenie diety o pokarmy takie jak oliwki, avocado, orzechy i ziarna o wysokiej zawartości tłuszczu.

Natomiast spożywanie tłustych, przesmażonych i przetworzonych pokarmów szkodzi, w trakcie obróbki termicznej na patelni lub we frytkownicach tłuszcze tracą swoje właściwości i stają się trucizną zyskując właściwości rakotwórcze

Komentarze

Popularne posty